Blog Post

Konferencē par sāls patēriņa mazināšanu uzturā piedalīsies G Fitness direktors Gints Kuzņecovs

Ceturtdien, 6. oktobrī,  notiks Latvijas Diētas ārstu asociācijas rīkotā konference, kas veltīta sāls daudzuma samazināšanai Latvijas iedzīvotāju uzturā, informēja Veselības ministrijā.

Statistikas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji ar uzturu vidēji dienā uzņem 7,1 gramu sāls, kas pārsniedz ieteicamo daudzumu – līdz 5 gramus dienā. Sāli ēdienam pievieno divas trešdaļas vīriešu un gandrīz puse sieviešu.

Pārmērīga sāls lietošana uzturā nav veselīga, jo sāls paaugstina asinsspiedienu, kas ir galvenais nāves cēlonis pasaulē, izraisot insultu, infarktu un nieru slimības. Jo vairāk sāls uzturā tiek lietots, jo augstāks ir cilvēka asinsspiediens, tādēļ sāls patēriņa samazināšana uzturā ir būtisks ierocis paaugstināta arteriālā asinsspiediena pazemināšanai.

“Nepieciešamo sāls patēriņa samazināšanu uzturā ir iespējams panākt tikai ar kompleksu pieeju, kas ietver gan sabiedrības izglītošanu, gan uztura paradumu maiņu, bet jo īpaši “slēptā sāls” daudzuma samazināšanu pārtikas produktos, kas ikdienā tiek lietoti kā pamatēdiens vai pamatēdiena sastāvdaļa – maize, siers, gaļas izstrādājumi un citi. Mērķis nav ierobežot kādu produktu veidu, bet mazināt kopējo sāls patēriņu iedzīvotāju uzturā. Tādēļ risinājuma būtība ir sadarbībā ar pārtikas ražotājiem par veidu, kā panākt nepieciešamo rezultātu,” sacījis veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS).

VM atgādina, ka valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.-2017.gadam, kas nosaka precīzus virzienus, kādā jāveido sabiedrības veselības politika, lai saglabātu Latvijas iedzīvotāju veselību un pagarinātu iedzīvotāju mūža ilgumu.

Veselīga uzturu iecerēts veicināt, īstenojot izglītojošus pasākumus visu vecumu iedzīvotājiem par uztura lomu veselības saglabāšanā. Plānots sekmēt dārzeņu un augļu lietošanu ikdienā, kā arī noteikt kritērijus ēdināšanai skolās, bērnudārzos, sociālās aprūpes iestādēs un citviet.

2975_sals

 

39 / 133

Leave a Reply

Required fields are marked